BG|BG
Балевски и Киров Комерс
Шипкова люспа за отвара и запарка насипно в Doy-Pack 500 гр. Биологичен продукт
Цена
18.90
лв.
Точки
1.42
Контролирано сушене, протичащо първоначално в естествена среда, а след това при температура от 40 до 50 градуса С
Съдържание: Сушен плод от биологична българска шипка
Начин на употреба: Чай, Отвара, Запарка
Опаковка: 0,500 кг.
Количество:
Богатото съдържание на комплекса от полезни вещества прави шипката невероятен имуностимулатор и здравословна добавка с мощно противовъзпалително действие, подпомага и поддържа костите и ставите здрави. Поради високото съдържание на витамин С, шипките има антиоксидантен и диуретичен ефект и също така подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите. Приема на плод от шипка намалява риска от инсулт и инфаркт, подобрява сърдечната дейност, стимулира кръвообращението, спомага за понижаването на кръвната захар, подпомага обмяната на веществата.  Подобрява окислително-редукционните процеси в клетките.

Шипковият плод е истински „поливитаминен концентрат“ – в природата не съществува друг естествен продукт, който да е така богат на различни витамини – С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р. По съдържание на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят (500-2500 мг) на 100 грама плод. По съдържания на витамин В1 и В2 тя се нарежда на първо място, а по количествата каротин – на второ. Шипката е богат източник на пектин, флавоноиди и желязо, органични киселини (лимонена и яблъчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. Също така има високо съдържание на есенциални мастни киселини: линолова киселина - омега 6 и линоленова киселина - омега 3, както и антиоксидант бета каротин.

От захарите в нея се срещат фруктоза, глюкоза, захароза. Богат е също така и съставът й на скорбяла, белтъчини, дъбилни и пектинови вещества, азотни вещества.

Не се наблюдават.

Ако сте бременна жена или кърмачка преди да започнете да използвате плодове от шипка, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Ако имате някакви съмнения относно консумацията на шипки под каквато и да е форма, консултирайте се с лекар или фитотерапевт!

Витаминозна настойка

2 сепуни лъжици се накисват с 0,5 литра вода за 10-12 часа. Прецеждат се  през цедка. В получения сок се добавя 1 голяма супена лъжица мед. Изпива се наведнъж или на части за 1 ден. Чрез студената настойка се запазва богатия състав от активни съставки и витамин С в шипката. Тази напитка е вкусна и много полезна за деца и възрастни.

Отвара

В съд с 250 мл вряща вода се слага 1 с. л. изсушени шипкови люспи. Вари се 10-15 мин. в захлупен съд. След като изстине се прецежда и се пие (без да се подслажда) по половин чаена чаша два пъти дневно преди хранене.

 

Запарка

Една супена лъжица раздробени сушени люспи се заливат с една чаена чаша вряща вода. Съдът се захлупва и престоява на топло 24 часа. След прецеждане запарката може да се подслади. Пие се по половин чаена чаша два пъти дневно преди хранене. Може да го съхраните 3-4 дни в хладилник.

 

Чай от шипкова люспа

Две чаени лъжици шипкови люспи се слагат в емайлиран съд. Заливат се с една чаена чаша вода и се варят 10 мин. След прецеждане, чаят се подслажда на вкус.